tirsdag 28. august 2012

Ta dere tid til å be

Be uten opphold! Takk for alt! For dette er Guds vilje for dere i Kristus Jesus
1. Tessalokiker 5,17-18

Det er godt at dere lar bønnen være det første dere gjør om morgenen. La det også være det siste dere gjør om kvelden. Vær på vakt mot falske og lumske tanker som sier: "Vent litt, du kan be om en time. Først må du gjøre det eller det." For med slike tanker viker dere unna bønnen. Dere blir opptatt av det som må gjøres, det som omgir dere og hindrer dere i å be den dagen.
Selvfølgelig er noen oppgaver like gode som bønnen. De kan også være bedre, og da særlig hvis det gjelder en kritisk situasjon. Likevel bør vi be stadig. Kristus sier at vi stadig skal be, lete og banke på (jf. Lukas 11,9-11). Og Paulus sier at vi skal "be uten opphold" (1. Tessaloniker 5,17). Vi skal også stadig være på vakt mot synd og forseelser, som kan forekomme hvis vi ikke frykter Gud og husker å holde budene til enhver tid. I Salme 1 leser vi: "Salig er den mann som ... grunner på hans lov dag og natt" (Salme 1,1-2).
Vi må ikke forsømme vanen med å be, og ingen må bli for opphengt i nødvendige gjøremål. De er ikke alltid så nødvendige likevel. Hva bønn angår, kan vi ende opp med å bli late, kalde og trette. Men djevelen som går omkring, blir ikke lat.

Andakt for 28. august i andaktsboken "Ved tro alene" av Marin Luther