lørdag 26. april 2014

Fariseisme

Og Jesus sa til sine disipler: Se dere for og ta dere i vare for fariseernes og sadduseernes surdeig.
Matt 16,6

Fariseernes surdeig? Hvad er fariseisme? Det er å gi sig ut for at være bedre enn man er Det er å anse seg selv for å være bedre enn andre. Og endelig er det dette å nyte sin egen åndelighet. Når denne sott får utvikle seg i ro og fred, går den snart over til dømmesyke og herskertrang. Det er derfor en farlig sott.

«Vokt dere for fariseismen!» roper Jesus til sine disipler. Altså: den luret også på hans disipler. Den lurer helst på de troende. Den er etter dem som en skygge, og passer på hver eneste anledning til å slippe inn i deres hjerte. «Du er likevel en ydmyk kristen, du har da litt hjertelag for andres nød, du vitner godt om Jesus, du ber varme bønner, du besøker mange syke», kjenner du, kjære læser, denne røst? Berører det deg pinlig, når andre foretrekkes framfor deg? Når andre får den fornemste plass?

Sannelig, vi trenger mye nåde, hvis vi ikke skal falle i fariseismens snare. «Den største av dere skal være deres tjener». Det er vår stilling som Jesu etterfølgere. Tjenersinnet er fariseismens motsetning og den beste motgift mot den. Må vi bevepne oss med det sinn.

Andakt for 9. oktober fra andaktsboken "Fra forraadskamret" av Edin Holme