tirsdag 29. april 2014

Nær Guds rike

Og da Jesus så at han svarte forstandig, sa han til ham: Du er ikke langt fra Guds rike.
Mark 12,34

I forhold til Guds rike er det bare to slags mennesker: de som er inne i Guds rike og de som er utenfor. Det er intet tredje. Men det er stor forskjell innbyrdes på dem som er innenfor; det er barn og det er fedre, det er dem som såvidt er kommet over dørstokken og det er dem som er kommet inn i de indre helligdommer. Og likeså blant dem som er utenfor: det er dem som er langt borte og det er dem som er nær Guds rike.

En sådan var det Jesus talte disse ord til: Du er ikke langt fra Guds rike. Det er en forhåpningsfull stilling. Den som er nær har mange fortrinn fremfor den som er langt borte. Men allikevel: å være nær er det samme som å være utenfor. Israelitene var kommet helt til grensen av Kanaan, men de måtte dø i ørkenen fordi de knurret mot Herren. Kong Agrippa var nesten en kristen, men han blev aldrig en kristen. Det er en forhåpningsfull stilling å være nær; men det er også en betenkelig stilling. Mange er nær Guds rike og kommer aldri inn. Mange er gått tilgrunne like ved terskelen. Det ser ut, som sjelefienden har mobilisert hele sin styrke nettopp der for å holde sjelene tilbake fra det avgjørende skritt; for kan han bare det, så har han vunnet spillet.

Du som er nær, å kom inn! Det er også en annen som står der ved grensen, og han vil hjelpe deg inn. Jesus rekker deg hånden, ta den! Betenk deg ikke, men kom. Kom straks! Kom helt inn!

Andakt for 10. oktober fra andaktsboken "Fra forraadskamret" av Edin Holme