onsdag 2. april 2014

Med makt

Men fra døperen Johannes' dager inntil nå trenger man seg med makt inn i himelenes rike; og de som trenger seg inn river det til seg.
Matt 11,12.

For dem som vil komme inn i Guds rike er det to ting å være oppmerksom på: det er både noe aktivt og noe passivt, — noe ytende og noe mottagende. Jesus fremholder begge deler. Kanskje mest den aktive side. Slik som i de ovennevnt ord. Der taler han meget sterkt om det. Han taler om å trenge seg inn — å trenge seg inn med makt — og å rive det til seg.

Mon ikke det motsatte er det fremherskende ved mye av vår forkynnelse. Jeg har et sterkt inntryk av at vi betoner altfor mye det passive, det mottagende. For å komme inn i Guds rike skal du intet gjøre. Så lyder det ofte. Det er jo i grunnen meget behagelig. For det sløve menneske elsker å sove. Og når du ikke skal gjøre noe — ja, så er jo saken grei.

Hvor helt anerledes lyder ikke Jesu flammende rop til menneskene. Hvor tydelig legger han ikke det hele og fulle ansvar der hvor det skal ligge. Bruk makt! roper han. Omvend dere! Riv riket til deg! Vi trenger mer av denne klang i våre dagers forkynnelse. Så mye av den er vissen og bløt og slapp. Menneskene trenger å høre at ansvaret ligger utelukkende på dem selv.

Andakt for 29. februar fra andaktsboken "Fra forraadskamret" av Edin Holme